Erwin Damhuis

26 mei Castle Conwy en Bodnant

  • (0) comments
  • 05/08/2022
26 mei 2022. De weersvoorspelling is niet al te denderend en inderdaad regent het vanochtend een beetje. Vandaag weer geen Mount Snowdon, ook vanwege de harde wind die wordt verwacht. Als alternatief rijden we naar de stad Conwy om Castle Conwy te bezoeken. Een kasteel dat in vier jaar tijd werd gebouwd, in opdracht van koning Edward I. Naast het kasteel werden ook kasteelmuren rondom de stad opgetrokken. Deze zijn tot op de dag van vandaag nog te zien en in goede staat. Edward I was een zeer bouwlustige koning. In totaal zijn er in zijn opdracht zeven kastelen opgetrokken, waarvan er zes zijn voltooid. Alleen Beaumaris is altijd een letterlijke bouwplaats gebleven. In 1283 werd met de bouw gestart en in 1287 werd het kasteel in gebruik genomen. Het is een ware vesting die destijds alleen toegankelijk was via een smalle poort aan de landzijde of via een brug aan de zeezijde. Goed te verdedigen dus. Het kasteel zelf barst van de grote en kleine kamers, vele kantelen en schietgaten. Van welke kant je het ook benaderde, je werd gelijk onder vuur genomen.
Er zijn enkele bogen bewaard gebleven en zelfs de raamwerken zijn hier en daar bewaard gebleven. Om het kasteel toegankelijk te maken en te houden, zijn er natuurlijk veel restauraties geweest. Dat kun je wel zien, maar dat maakt het kasteel niet minder indrukwekkend. Je kunt elke toren beklimmen en op één na zelfs op de top genieten van het uitzicht. De wenteltrappen en de gangen zijn erg nauw en dat is logisch. Door de engte zijn ze gemakkelijk te verdedigen. Op het dak en de vloeren na is de grote hal bewaard gebleven. Via informatiepanelen krijg je een indruk hoe het er uit zou hebben gezien. Op de binnenplaats bevindt zich een waterput van ruim dertig meter diep. Op die manier konden de bewoners zich van drinkwater blijven voorzien als het kasteel werd belegerd. Op diezelfde binnenplaats stonden nog meer gebouwen, maar die zijn afgebroken. Alleen de funderingen verraden hun aanwezigheid van destijds. Conwy en Conwy castle zijn met recht middeleeuws. Je wandelt letterlijk terug in de tijd.
Na dit bezoek rijden we naar Bodnant botanic garden van de National Trust. Helaas gooit de regen roet in het eten. Geen harde maar motregen. Na een uur klaart het op en kunnen we van de vele planten en bomen genieten. De tuin is aangelegd in de vorm van een bos. Je wordt eerste door een zeventig meter lange tunnel van goudenregens geleid. Het is letterlijk een geel plafond en daardoor erg bijzonder. De tuin zelf is een verzameling van vele bomen, planten en bloemen. Ook zijn er veel waterpartijen aangelegd. Omdat er vele hoogteverschillen zijn, heeft men destijds een waterval van enkele meters hoogte aangelegd. De rivier stroomt door het hart van de tijd en links en rechts zie je allerlei stroompjes van de bergen afkomen. Aan de oevers leven vele vogels en andere kleine dieren. In het midden staan enkele mammoetbomen die als een soort wacht boven de andere bomen uittorenen.
Bij het landgoed hoort een prachtig landhuis dat nog steeds wordt bewoond. Het is dus ook niet te bezichtigen. Eén van de bomen is geplant ter herinnering aan Francis McLaren MP, die leefde van 1886 tot 1917. McLaren was lid van het Engelse parlement en trad vrijwillig toe tot het flycorps. Hij kwam in dat jaar om bij een vliegtuigongeluk. Tijdens een trainingsvlucht stortte hij neer. Hij werd bewusteloos uit zijn vliegtuig gehaald maar overleed later aan interne bloedingen. Zijn vrouw en twee kinderen bleven achter. Na de oorlog is zijn vrouw, Barbara McLaren, hertrouwd met Bernard Freyberg, baron van Freyberg. Hij werd onderscheiden met een VC en sloot zijn carrière af in de rang van luitenant-generaal. In 2017 werd de boom, ter herinnering aan de 100ste sterfdag, geplant. Deze botanische tuin is in meerdere opzichten meer dan de moeite waard.