Erwin Damhuis

7 juni Carreg Cennen Castle en Newton house

  • (0) comments
  • 05/08/2022
7 juni 2022. Vanochtend weer goed pas, dus besluiten we om vanochtend een kasteel te bezoeken dat vlak in de buurt ligt: Carreg Cennen Castle. De zon schijnt en het is aangenaam buiten. Hoe dichter we in de buurt komen, des te mooier wordt de omgeving. Ineens ligt de ruïne voor ons, op een heuvel, die zo steil is dat deze moeilijk te bedwingen is. Een erg strategisch punt dus. Het kasteel ligt 90 meter boven de rivier de Cennen. Mogelijk is deze plek in de ijzertijd al een versterkte vesting geweest. Waarschijnlijk is met de bouw begonnen door Lord Rhys ap Gruffudd in 1197. Deze edelman had al kastelen in Cardigan en Dinefwr. Het kasteel wordt echter pas in 1248 genoemd in officiële documenten. Eigenaar was toen Rhys Fychan, de kleinzoon van Lord Rhys ap Gruffudd. In 1277 werd het kasteel door – wie anders – Edward I veroverd gedurende de campagne tegen Llywelyn op Gruffudd. Het werd vervolgens overgedragen aan John Giffard die het tot 1322 in het bezit hield. Daarna wisselde het telkens van eigenaar en in 1471 werd besloten het kasteel zodanig te vernielen dat het niet meer als een burcht kan worden gebruikt. En zo ligt het er nu bij. Na de wandeling in het kasteel besluiten we een wandeling rondom het kasteel te maken. Eerst een flinke afdeling over het asfalt en daarna langzaam weer stijgen tegen bospaden op. Het is een prachtige wandeling met mooie vergezichten. We drinken nog een kop warme chocolademelk met een snee echt Engels krentenbrood. Het musje hadden ons daarna snel gevonden en genoten mee van de broodjes.
Na de middaglunch besluiten we naar het volgende kasteel te rijden: Dinefwr. Ook dit kasteel ligt redelijk dichtbij. Als we aankomen worden we gewezen op het feit dat we ook het landhuis kunnen bezoeken. Dat ziet er inderdaad indrukwekkend uit en we zijn snel overtuigd: dat doen we.
Binnen worden we opgewacht door een gids die ons de eerste kamers laat zien en daarbij leuke anekdotes vertelt. In de zitkamer staan twee rode banken die zijn gebruikt voor de film Downton Abbey. Je mag er ook in gaan zitten en er koffie in drinken. De een na de laatste eigenaar kwam te overlijden en droeg het huis over aan zijn erfgenamen. Die waren vervolgens 40% erfbelasting verschuldigd. Dat werd keurig betaald, doch er zat wel een addertje onder het gras. Als de nieuwe eigenaar binnen vijf jaar zou overlijden, waren de erfgenamen 80% erfbelasting verschuldigd. En inderdaad, de nieuwe eigenaar overleed binnen vijf jaar. De erfgenamen konden de belasting niet opbrengen en moesten alles verkopen.
Newton House werd oorspronkelijk gebouwd tijdens de middeleeuwen op enige afstand van het kasteel. Het is gedocumenteerd dat het later is gewijzigd in 1595 en 1603. Het huidige Newton House werd in 1660 voltooid onder het bevel van Edward Rice. Aan het eind van de 18e eeuw begonnen George Rice en zijn vrouw Cecil met de aanleg van een landschapstuin en huurden in 1775 de vooraanstaande architect Capability Brown in om de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling op zich te nemen. Tussen 1760 en 1780 werden torentjes en kantelen toegevoegd, waardoor het pand een meer geromantiseerd uiterlijk kreeg. Tijdens de Rebecca-rellen van 1843 werd kolonel George Rice op een nacht in september gewekt en vond een leeg graf op het terrein, hem waarschuwend dat hij er voor 10 oktober begraven zou worden.
Newton House belandde in een turbulente periode na de dood van de 7e Baron Dynevor in 1956. Zijn zoon Charles Arthur Uryan , de 8e Baron, stierf slechts zes jaar later, en het grootste deel van het landgoed en een aantal activa van de familie moesten worden verkocht heffingen te betalen. In 1974 werd het pand verkocht door de huidige baron Dynevor en raakte het later in verval: het werd bewoond door krakers en dieven die balken en meubels verwijderden. Het huis en het kasteel van Dinefwr zijn sindsdien gerestaureerd door respectievelijk Cadw en de National Trust. De National Trust verwierf de hertenkamp in 1987 en Newton House drie jaar later.
Er hangen twee bijzondere schilderijen. Eén van een man met twee linkervoeten. En als je vanuit een bepaalde hoek kijkt, zie je rechts van de man een twee man staan. Kijk je weer vanuit een andere hoek, dat lijkt zijn gezicht ineens veel jonger.
Een ander schilderij toont drie kleine kinderen. Oorspronkelijk waren er vijf geschilderd, maar twee overleden tijdens het schilderwerk. Deze zijn overgeschilderd maar als je goed kijkt, zie je de contouren van de andere twee kinderen nog steeds. Het leuke van dit huis is dat je gewoon zelf mag rondlopen, overal aan mag zitten, tenzij anders aangegeven en dat de gidsen ontzettend vriendelijke mensen zijn.
In één van de kamers is een kat in de fundering ingemetseld. Mensen waren vroeger erg bijgelovig en dachten dat het geluk bracht om een dier in te metselen. Bij de renovatie is het karkas gevonden. Wat wel vermeldingswaardig is, is dat de vier hoektorens pas later zijn aangebouwd. Door de bouw dreigden echter de trappen uit het lood te geraken dus moest er snel een oplossing komen. Men heeft de trappen ondersteund met enorme balken. Onder de onderste trap kun je goed zien dat niet alles meer recht is.
Van het huis wandelen we naar de ruïne van Tewdwr Castle. Dit kasteel werd in 1165 gebouwd, Mogelijk heeft daarvoor ook al een kasteel gestaan. Het werd gebouwd door Rhys ap Gruffudd. In 1276 wordt het kasteel belegerd en ingenomen door – opnieuw – Edward I. In 1409 werd de ruïne verlaten en kwam het te vervallen. Al met al een indrukwekkende ruïne op – alweer – een strategische plek. Eén gedeelte van de ruïne kun je niet betreden omdat deze is beschadigd door een storm. Verder zijn nagenoeg alle delen te bezichtigen. Je kunt ook één van de torens en de keep bezichtigen.