9 juni Swansea en Mumble

  • 05/08/2022
  • Erwin Damhuis

9 juni 2022. Vandaag ligt Swansea op het programma. Nadat we een parkeerplaats hebben gevonden wandelen we de stad in. Onderweg zien we de resten van een kasteel. Swansea Castle ligt in het stadscentrum van Swansea, Wales, VK. Het werd in 1107 opgericht door Henry de Beaumont als de caput van de heerschappij van Gower. Het kasteel is nu verwoest en er zijn nog maar twee blokken over, hoewel de site in de jaren 2010 is gerestaureerd. Het kasteel is tot 1876 in gebruikt geweest en tot 1976 was er een nieuwsagentschap gevestigd. Nu staat het leeg, is het niet meer toegankelijk en daardoor niet zo interessant meer.
We komen ook bij een kerk, de ‘Church of St. Mary.’ De pastoor leidt ons even rond en vraagt wat we in Swansea te zoeken hebben. Het is totaal geen toeristische stad. Dan moeten we naar de pier van Mumble gaan, daar is nog wat te doen. De kerk zelf is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot gedeelte verwoest, net zoals de stad. Dat zie je ook aan de moderne gebouwen. Hoewel, Swansea wordt ook gekenmerkt door vergane glorie: overal is het verval zichtbaar en dat is erg jammer. Er zijn best nog wel wat oude gebouwen bewaarde gebleven, maar die zien er niet meer uit. Behalve boekhandel Waterstones, dat gebouw is in perfecte staat.
Dus op naar Mumble. Helaas werkt het weer niet helemaal mee en af en toe valt er wat lichte regen. We lopen de pier op. Rechts liggen twee kleine eilandjes die je tijdens laagtij over het wad kunt bereiken. Het is vloed, dus vandaag gaat dat niet lukken. Aan de pier is ook de reddingsboot gestationeerd. Het is een zeer moderne boot die ruimt 140 mensen kan vervoeren. Het gevaarte is zelfrichtend en beschikt over twee motoren van elk 1000 pk. Iets verderop ligt een kleinere reddingsboot die wordt gebruikt voor het redden van mensen die op het eiland zijn achtergebleven, zoals afgelopen zondag. Toen werden nog vier mensen van het eiland afgehaald.
We wandelen terug en passeren opnieuw een kasteel, deze keer is het Castle Oystermouth, dat in de 12e eeuw werd gebouwd. Omdat het al laat is besluiten we niet naar binnen te gaan. Het is voor de volgende keer. Wel komen een paar bekend namen voorbij: Henry Beaumont, de earl van Warwick schonk het kasteel aal de familie Londres. In 1116 viel Gruffydd ap Rhys het kasteel aan stak het in brand. Na 1461 komt het in verval en in 1989 wordt het opengesteld voor het publiek.
 
Share our website