Bastogne, monument van NUTS

  • 17/01/2018
  • Erwin Damhuis

Bastogne en omgeving.
België is een bijzonder vakantieland. Allereerst omdat het natuurlijk is opgedeeld in een Waals en Vlaams gedeelte. Maar ook de natuur en in het bijzonder de geschiedenis met betrekking tot de beide wereldoorlogen. De natuur in deze omgeving is prachtig. Je zit hier al in de Ardennen en die is overal te bewonderen. De dorpjes in de omgeving zijn ook prachtig en zeer rustiek en authentiek. Dat, ondanks de verwoestingen die gedurende deze oorlogen zijn aangericht.
 
Zuidelijk van Bastogne, net over de grens van Frankrijk, ligt de stad Verdun. Deze is gedurende de Eerste Wereldoorlog toneel geweest van de meest verwoestende gevechten met honderdduizenden doden. Vele monumenten herinneren aan deze bloederige periode. Bijvoorbeeld het monument van Andre Maginot. In de stad Verdun staan ook een aantal monumenten en buiten de stad vind je bijvoorbeeld de monumenten van ‘En ces Lieux’, van luitenant ‘Kleber Dupuy’ en andere indrukwekkende monumenten.
 
De Eerste Wereldoorlog was een typische loopgravenoorlog. Een van de indrukwekkende monumenten die aan deze gruwelijke oorlog herinneren is ‘Le momorial de la tranchée des boïonettes.’ Hier liggen soldaten begraven die in de loopgraven zijn omgekomen en bedolven.
 
Een ander monument dat herinnert aan deze oorlog is het ‘Ossuary of Douaumont’. Hier liggen de resten van zo’n 120.000 soldaten uit de oorlog. Hun identiteit en hun nationaliteit zijn onbekend.
 
Rondom Verdun zie je nog steeds de sporen van het slagveld. Kraters, resten van loopgraven en resten van bunkers.
 
Rondom Verdun liggen een aantal forten, die nog steeds in goede staat verkeren. Fort Douaumont is naast een indrukwekkend monument ook een begraafplaats voor vele soldaten. Tijdens de vele bombardementen zijn hier vele Duitse en Franse soldaten omgekomen en liggen hier onder het puin begraven. Een ander fort is fort Vaux. Beide forten zijn te bezoeken.
 
Naast de Eerste Wereldoorlog is Bastogne vooral bekend geworden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, the battle of the Bulge. Het ‘Musée de la bataille des Ardennes’ herinnert aan deze slag en het herinneringscentrum nabij Bastogne geeft ook een goede impressie van deze gruwelijke slag. Vele monumenten rondom Bastogne herinneren aan deze periode. Bastogne is ook bekend geworden door de serie Band of Brothers, het verhaal van Easy Company. Bastogne staat ook bekend als 'NUTS' city. Tijdens het Ardennenoffensief eiste de Duitse bevelhebber de onvoorwaardelijke overgave van de Amerikanen in Bastogne. Het antwoord dat de Duitsers kregen op hun eis, staat nu symbool voor de onverzettelijkheid van Easy Company en het 101ste Airborne in Bastogne. Het antwoord luidde: Aan de Duitse commandant: NUTS! De Amerikaanse commandant. Enkele dagen later werd Bastogne ontzet door het derde leger van Generaal George Patton. Hij was er in geslaagd om zijn hele divisie in twee dagen te laten omkeren, een meesterklus. Normaal wordt hier twee weken voor uitgetrokken.
 
Naast de natuur kun je ook de prachtige grotten in Rochefort bezoeken. Deze zijn absoluut de moeite waard.
 
 
Share our website