Birdwatching in Tangkoko national park, part one

  • Home
  • Reistips
  • Birdwatching in Tangkoko national park, part one
  • 05/01/2018
  • Erwin Damhuis

Om 05:30 uur staan we op om onze eerste wandeling door de oerwouden van Tangkoko te maken. Om 06:30 staat Irawan al klaar en we rijden samen naar het beginpunt. De rist duurt hooguit vijf minuten, daarna gaan we te voet verder. De eerste dieren die we zien zijn de zwartkuif makaken. Deze dieren zijn bezig om kokosnoten uit de palmen te gooien. Oppassen dus. Erica wordt tijdens het foto’s maken door een aantal apen belaagd.
Al snel zien we de eerste vogel: de black drongo. Niet veel later de lilac kingfisher. Prachtige vogel, familie van de ijsvogel, met mooie kleuren. Irawan wijst ons vervolgens op de spot taled sprarrow hawk, een sperwersoort. Het dier zit helaas met de rug naar ons toe.
We lopen dieper het oerwoud in en Irawan gaat ons voor op zoek naar meer vogels. De volgende die we zien is de green backed kingfisher, opnieuw familie van de Nederlandse ijsvogel. Niet veel later zien we de Sulawesi kingfisher, dit diertje siert de omslag van de vogelgids ‘Birds of Indonesia’. De volgende vogel is een uil, de ochre bellied hawk owl en daarna de azure rumped parrot. Niet veel later genieten we van de rusty backed thrush. De ochtend wordt afgesloten met de purple winged roller.
 
Na de lunch rusten we even en tegen 15:30 uur vertrekken we voor de spookdiertjes, oftewel de tarsier. We zien ook de koeskoes hoog in de boom, helaas is de fotokwaliteit wat minder. De spookdiertjes laten zich al vrij snel zien. Er zijn drie locaties in het oerwoud waar je ze kunt zien. Andere plekken zijn geheim of moeilijk bereikbaar.
Een flink aantal japanners staat, gewapend met enorme telelenzen, klaar om de spookdiertjes te fotograferen. Als de diertjes aan de andere kant zichtbaar worden, verhuist het hele peloton naar die andere kant. Zo gaat het een paar keer, tot er een paar regendruppels vallen. Ineens zijn de Japanners verdwenen…
Share our website