Birdwatching in Tangkoko national park, part three

  • Home
  • Reistips
  • Birdwatching in Tangkoko national park, part three
  • 08/01/2018
  • Erwin Damhuis

Birdwatching in Sulawesi, part three
Vannacht heeft het flink geregend, een echte regentijd-bui. Volgens mij heeft deze uren geduurd, maar desondanks toch redelijk geslapen. Vanochtend hebben we de tijd om onze koffers te pakken en ons voor te bereiden op het vertrek naar huis. Vanmiddag gaan we nog even met Irawan op stap.
De eigenaar van Tangkoko Lodge is druk bezig om de tuin te bewerken. Hij heeft een nieuw voetpad aangelegd en nu wordt het gras met een strimmer gemaaid. Een andere man harkt het afgemaaide gras met een bezem bij elkaar. In het gras staan prachtige bomen: rechts een mangoboom, waar ik maar vijf mango’s in zie hangen. Gezien de grootte zijn ze nog niet rijp. Plotseling komen drie makaken aangewandeld. Ze zijn de rivier overgestoken en op zoek naar voedsel. Nieuwsgierig staan ze bij de mangoboom. Ook zij hebben waarschijnlijk in de gaten dat het fruit nog niet rijp is. Vervolgens wordt de afvalban geïnspecteerd, maar dat levert alleen een woedende eigenaar op. Met zachte hand worden de dieren van het terrein gejaagd.
Omdat het weer nog zo mooi is, besluiten we een wandeling te maken in het dorp. Onderweg treffen we een groepje kinderen en die willen maar al te graag op de foto. Het dorp ziet er armoedig uit maar dat is de eerste indruk. De mensen hebben het hier redelijk voor elkaar: scholen, kerken, winkels en de haven. Mijn indruk is dat het dorp vooral van de zee leeft.
Ik bekijk het tafereel vanaf de balustrade, die wordt afgescheiden door betonnen bloembakken, voorzien van prachtige bloemen en planten. Links staan een aantal flinke bomen, waarvan ik de naam niet weet. Tijdens warme dagen is het daaronder goed vertoeven.
Tangkoko Lodge heeft in totaal elf gasthuizen, waarvan vier in een blok van twee zijn gebouwd en één in een blok van vier. Deze laatste is de enige met een eerste verdieping, ook daar bevinden zich twee lodges. Achter de lodges bevindt zich de gemeenschapsruimte. Hier ontbijten, lunchen en dineren we. Het eten is prima verzorgd, veelal vis en veel verse groenten.
 
Na de lunch gaan we weer met Irawan op stap, we rijden nu de heuvels in. Hier zien we ook een aantal mooie vogels: de olive backed sunbird, de white rumped cuckoo shrike, de green imperial pigeon en de silver tipped imperial pigeon. Tenslotte zien we nog de Sulawesi crow en de collared kingfisher. Deze laatste zit op zo’n grote afstand, dat de foto’s niet echt scherp zijn geworden. Helaas moeten we de zoektocht afbreken, omdat het begint te stortregenen. Al met al een mooi resultaat.
Share our website