Glencoe geschiedenis van vuur en ijs!

  • 24/01/2018
  • Erwin Damhuis

Je hebt minder dan een minuut nodig om een indruk te krijgen van het indrukwekkende landschap van Glencoe. Hoge bergen en diepe dalen markeren dit geweldige bergmassief in Schotland dat 470 miljoen jaar geleden is ontstaan door de botsing van de continenten Laurentia en Avalonia. Daarna beheersten vulkanen ruim vijf miljoen jaar het landschap en zorgden voor bergen van méér dan 1000 meter hoogte.
Tegenwoordig is Glencoe meer dan alleen massieve bergen en besneeuwde toppen. In de laatste ijstijd zijn de dalen door het schuivende ijs gevormd en hebben het tegenwoordige landschap gevormd.
Tussen de 6000 en 8000 jaar gelden vestigden zich hier de eerste bewoners. Zij leefden van de jacht en de visvangst. Er ontstonden kleine dorpjes en in de 20ste eeuw kwam het eerste toerisme op gang. Tegenwoordig kan iedereen genieten van het imposante landschap.
Maar Glencoe staat ook synoniem voor een brutale slachting onder de bewoners, zo’n 300 jaar geleden. Op 13 februari 1692 werden 38 mannen, vrouwen en kinderen van de MacDonalds Clan in koelen bloede vermoord door regeringstroepen. Degenen die konden vluchten stierven van honger en kou in de bergen. Een monument herinnert aan deze zinloze slachting.

Klik hier voor meer foto's.
Share our website