Isle of Wight, Engeland in het klein

  • 26/01/2018
  • Erwin Damhuis

Het eiland Wight is een eiland en graafschap voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Southampton. Het eiland ligt in het Kanaal en wordt van Engeland gescheiden door de zeestraat de Solent. De hoofdstad is Newport.
Het eiland, dat ongeveer 133.000 inwoners telt, meet ongeveer 380 km² en is daarmee het grootste eiland van Engeland.
Het landschap is gevarieerd en wordt gekenmerkt door een van oost naar west lopende kalksteenrug. Opvallend zijn The Needles, drie 30 m hoge krijttorens die vlak voor de westkust in zee staan. Aan de noordzijde van het eiland zijn verschillende zeearmen.
Wight is vanaf het vasteland van Engeland te bereiken via geregelde veerdiensten vanuit Lymington, Southampton en Portsmouth. Het eiland is populair bij toeristen, zowel Engelse als internationale. Veel dagjesmensen maken gebruik van de veerdiensten voor een kort bezoek.
Je kunt Wight ook wel ‘klein Engeland’ noemen: het heeft alle kenmerken en landschappen van Engeland in zich. Beroemd (en goed te ruiken) is de befaamde ‘Garlic Farm’. Voor liefhebbers van knoflook is dit hét Walhalla! Alles wat te koop wordt aangeboden bevat knoflook, met uitzondering van de koffie.
Share our website