Rondvaart door Raja Ampat

  • 04/01/2018
  • Erwin Damhuis

Rondvaart door Raja Ampat
De dag begint gelukkig zonder regen. Wel wat bewolkt, en dat maakt de zonsopkomst daardoor geweldig mooi. We zijn nu in het centrum van Raja Ampat. Straks beklimmen we een rots om daar te genieten van het prachtige uitzicht over dit landschap. Vlak bij ons liggen een privé cruiser en een tweemaster. Arie voorspelt dat deze mensen tegen elf uur ook de rots gaan beklimmen. Dus is zijn voorstel om vroeg te gaan.
De klim naar het platform is een houten trap met meer dan 200 treden. Af en toe valt er een druppel regen, maar het zet niet door. Bij de kade is een handelaar druk bezig met zijn waren uit te stallen: water, verse kokosnoten en er worden ook kokosnootkrabben te koop aangeboden. Deze zitten veilig in een sterk net. Eén exemplaar wordt ter demonstratie vrij gelaten. Het loopt wat verdwaasd rond en weet zich geen raad met alle aandacht. Hoewel het dier klein is, is voorzichtigheid geboden. De handelaar weer precies hoe hij het dier moet oppakken.
 
Raja Ampat


De kokosnootkrab is de grootste krabbensoort. De klauwen en kaken zijn zo krachtig dat het een kokosnoot kan kraken. Het dier klimt in een kokospalm, bijt een noot los en weer beneden pelt ze de noot af. Naast kokosnoten eten kokosnootkrabben elkaar ook op. De scharen van deze krab zijn gevaarlijk: ze kunnen je een vinger, hand of voet kosten, zo krachtig zijn ze.
Terug op de boot kleden we ons om voor het snorkelen. Helaas blijft de zon weg, waardoor de kleuren wat vaal blijven. Na de lunch breekt de zon door en kunnen we in de mangroven snorkelen. Hier zie ik allerlei zeedieren: anemonen, clownsvissen, koraal en natuurlijk veel vissoorten. Arie neemt ons mee naar een andere plek, want daar zouden ook grote vissen rondzwemmen. Helaas zijn deze niet te vinden, maar als ik in een grote school vissen terechtkom, maakt dat alles goed. Het is een enorme wolk vissen en ze wisselen telkens massaal van richting. Waar dat signaal en die synchronisatie vandaan komt is een raadsel. Maar het gaat in volledige harmonie en elke vis doet mee.
 
Snorkelen bij Raja Ampat


Als ik opnieuw duik, beland ik weer in een school vissen. Het lijkt alsof ze eg dichtbij zijn, maar ze blijven op een veilige afstand. Na deze prachtige avonturen besluit ik samen met een paar anderen naar de boot terug te zwemmen. Het is een lange zwemtocht, maar die doet erg goed. Na drie kwartier sta ik weer op de boot.
De zonsondergang is betoverend. Alle gasten zijn aan dek om hiervan te genieten. We zien zoveel kleuren door de regenwolken. Aan de ene kant lijkt het bedreigend, aan de andere kant weer prachtig. Het is alsof de zon een vriendelijk randje rondom de regenwolken tovert.
Share our website