Wandelen langs de Jurassic Coast

  • 24/01/2018
  • Erwin Damhuis

De Jurassic Coast (Jura-Kust) is een deel van de zuidkust van Engeland die op de werelderfgoedlijst staat. De Jurassic Coast strekt zich uit langs het Kanaal, van Orcombe Point in de buurt van Exmouth in het oosten van Devon tot Old Harry Rocks bij Swanage in het oosten van Dorset.
Vanwege zijn unieke geologie en landvorm was deze kust in 2001 het tweede natuurwonder in het Verenigd Koninkrijk dat door UNESCO op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst.
De Jurassic Coast bestaat grotendeels uit steile kliffen, vergelijkbaar met andere plekken langs de zuidkust van Engeland. Het hoogste punt is de Golden Cap, die 191 m boven het water uittorent.
De kust staat bloot aan kusterosie, waarbij grote stukken klif afbreken en in zee storten. De laatste keer dat zoiets gebeurde was op 6 mei 2008, toen een aardverschuiving een 400 m lang stuk klif de zee in deed schuiven. Deze aardverschuiving werd beschreven als de ergste in 100 jaar.
Delen van de kust, vooral rond Portland, zijn lastig navigeerbaar voor de scheepvaart. In de loop der geschiedenis zijn dan ook talloze schipbreuken voorgekomen. In januari 2007 verongelukte nog het containerschip MSC Napoli bij Branscombe bij Sidmouth, waarbij olie en cargo in de zee terechtkwamen.
De Jurassic Coast bestaat uit kliffen, gevormd door sedimentaire gesteentelagen uit het Trias, Jura en Krijt. De gesteenten zijn bekende vindplaatsen van fossielen, waaronder vooral zeedieren als ichthyosauriërs en plesiosauriërs, ammonieten en zee-egels.
Voorbeelden van plooien in de kalksteenkliffen zijn te bewonderen bij Lulworth Cove en op het Isle of Portland.

Klik hier voor meer foto's.
 
Bron: Wikipedia. http://tinyurl.com/haybyzd
Foto’s: Erwin Damhuis
Share our website