Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 1

  • Home
  • Reistips
  • Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 1
  • 11/06/2018
  • Erwin Damhuis

Dag 1. Etappe Bowness on Solway naar Carlisle.

Het is een vreemde gewaarwording dat je over een pad loopt dat tweeduizend jaar geleden werd aangelegd om een meters hoge muur te bouwen. En dat over een lengte van 160 kilometer. Zelfs na tweeduizend jaar zou de bouw een immense inspanning zijn, ondanks alle moderne techniek. In die tijd slaagden de Romeinen er evenwel in deze muur zonder hulp van moderne technologie te bouwen. En dat deze muur over een lengte van vele tientallen kilometers nog grotendeels intact is zegt veel over deze prestatie.
Tegenwoordig wordt ditzelfde pad jaarlijks gebruikt door vele duizenden wandelaars uit alle uithoeken van de wereld om de op één na langste muur ter wereld te bewonderen: de muur van Hadrianus.

De meeste wandelaars  langs Hadrian’s Wall beginnen in Newcastle te wandelen en lopen door tot aan Carlisle. Van west naar oost beginnen de meeste wandelaars in Carlisle. Hoewel er in Bowness on Solway geen muur te vinden is, is het wel het officiële begin van de wandeltocht. Dus hebben wij besloten om daar te beginnen.
Na de landing op het vliegveld van Carlisle rijden we met de tram naar het station van Carlisle. Een prachtig station, gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw en één zoals alleen de Engelsen dat kunnen. Kaartje kopen voor de trein naar Carlisle, want dat is het laatste station. En we hebben geluk: de trein staat op het punt om te vertrekken en de vriendelijke conducteur en de machinist geven ons nog de gelegenheid om in te stappen.
De volgende dag reizen we per bus naar Bowness on Solway. Een reis, letterlijk met hindernissen, maar wel, die je niet wilt missen. Onderweg moet de chauffeur twee keer halt houden voor een hek. Een passagier opent het hek, laat de bus door en sluit het vervolgens weer. Halverwege stopt de chauffeur om even een sigaretje te roken. Geen enkele passagier is hier verbaasd over en in plaats van je hier aan de ergeren, genieten we van het landschap.
Bowness on Solway is een klein slaperig dorpje waar we onze eerste stempel kunnen halen voor ons paspoort. De pub waar deze te halen is, de Kingsarms, is echter gesloten in verband met verbouwing. Gelukkig is er iets verderop een officieel startpunt waar de stempels klaar liggen. De tocht kan beginnen. Het landschap is vlak en de wandelpaden voeren langs de uiterwaarden van de rivier de Eden en door de weilanden waar schapen, koeien en stieren niet meer opkijken van wandelaars. De wandelweg staat prima aangegeven. We moeten regelmatig een hek over klimmen, en dat gaat zonder problemen omdat bij ieder hek wel een of andere trap staat geplaatst. Soms van hout, dan weer van steen en ook een aantal bruggen die sloten en beken overspannen.
 
Wat valt er onderweg zoal te zien?
Je passeert onderweg veel slaperige dorpjes en gehuchtjes. Sommige bestaan slechts uit enkele woningen en soms een kerk. De landschappen zijn fraai en afwisselend. Je loopt door bossen, dan weer over paden die aan beide kanten met hoge struiken zijn begroeid. Je ruikt de zee en voelt de zeewind, maar die is niet onaangenaam. Je ziet de resten van wat ooit de haven van Carlisle was, Port Carlisle. De ruïnes liggen er nu troosteloos bij. De vele struiken en bloemen staan prachtig in bloei. Onderweg kom je niet veen pubs tegen, tenzij je van de route afwijkt. Ongeveer halverwege kun je uitrusten bij de Greyhound Inn. Kijk hier voor de foto's.
 
Door welke plaatsen kom je?
Op 2,6 km Port Carlisle
Op 5 km Glasson
Op 7,8 km Drumburgh
Op 10,6 km Boustead Hill
Op 13,4 km Burgh on Sands
Op 13,6 km Greyhound Inn (pub)
Op 14,4 km Saint Michaels Church
Op 16,7 km Beaumont, St Mary's Church
Op 18 km Kirkandrews on Eden
Op 19,6 km Grinsdale
Eindpunt op 25 km is Carlisle
 
Hoe zwaar is deze route?
Deze etappe is behoorlijk vlak: het hoogste punt ligt op ongeveer 31 m. Voor de geoefende wandelaar zal de 25 km in combinatie met de hoogteverschillen een peulenschil zijn. Voor de beginnende wandelaar kan het advies zijn de tocht op te splitsen in twee etappes.
Share our website