Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 3

  • Home
  • Reistips
  • Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 3
  • 11/06/2018
  • Erwin Damhuis

Dag 3. Etappe van Sandysike House naar Gilsland Spa Hotel
 
Tijdens deze etappe zie je de eerste resten van de muur van Hadrianus. In het tweede gedeelte van deze etappe loop je enkele kilometers langs de muur. Het is een bijzondere route die nu ook echt heuvelachtig begint te worden. We passeren een aantal kleine rivieren en lopen opnieuw door weilanden en langs grasakkers. De Romeinen bouwden de muur langs rivieren, over heuvels en door dalen. Ze letten niet op de meest ideale weg, nee, het ging recht toe, recht aan. Om iedere mijl werd een ‘Milecastle’ gebouwd en tussen twee van deze bouwwerken een tweetal torrets. Dit waren versterkte delen van de muur waar de manschappen op de uitkijk stonden. In de milecastles werden de manschappen gevestigd en was er ruimte voor paarden en proviand. Langs de muur liep ook een zogenaamde ‘military road’, een weg die alle delen van de muur met elkaar verbonden en er voor zorgde dat troepen snel konden worden verplaatst.
 
Wat valt er onderweg zoal te zien?
Natuurlijk de resten van de muur, de torrets en de milecastles. Alles is keurig genummerd en met een goede routebeschrijving mis je helemaal niets. Nagenoeg bij elke bezienswaardigheid langs de muur staat een informatiebord. Op ongeveer 12 kilometer kom je bij het informatiecentrum van Birdoswald. Hier stond ooit een Romeins fort en de resten daarvan zijn een aantal jaren geleden opgegraven en deze kun je nu bewonderen. Zeker de moeite waard! Neem vooral voldoende water en wat te eten mee. Je passeert de eerste 12 kilometer van de route geen enkele pub of dorp, tenzij je van de route afwijkt. Je moet dan nog zeker enkele kilometers lopen om bij het eerste dorp te komen. Kijk hier voor de foto's.
 
Door welke plaatsen kom je?
Op 1 km Walton
Op 12 km Birdoswald Roman Fort
Op 16 km Gilsland
Op 16,5 km St. Mary Magdalene Church
Op 18,7 km Gilsland Spa Hotel (eindpunt)
 
Hoe zwaar is deze route?
Deze etappe begint al pittig te worden. Het hoogste punt ligt op ongeveer 172 meter. Je gaat heuvel op, heuvel af en sommige beklimmingen zijn behoorlijk pittig. De afstand die wij hebben afgelegd bedraagt 18,71 km, waarbij we een aantal keren een zijweg zijn ingeslagen om bezienswaardigheden te bekijken. We hebben in het Gilsland Spa hotel overnacht, dat ruim een kilometer van de route af ligt.
Share our website