Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 4

  • Home
  • Reistips
  • Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 4
  • 11/06/2018
  • Erwin Damhuis

Dag 4. Etappe van Gilsland Spa Hotel naar Haltwistle
 
Nu begint het echte werk. We lopen nu kilometers langs de muur en de resten van de milecastles en de torrets. Omdat er in de buurt een Romeins kamp gevestigd is geweest, besluiten we een omweg te maken. In plaats van linksaf slaan we rechts af en lopen langs een andere route richting het kamp. De route loopt door weilanden waar koeien en stieren ons aan staan te kijken. Ze zijn niet bang, eerder nieuwsgierig en blijven rustig staan. Zelfs een enorme stier blijft nieuwsgierig staan, terwijl we er op enkele meters voorbij lopen.
Helaas is de teleurstelling groot: van het Romeinse kamp is niets meer over en dus valt er niets te zien. Het zijn weilanden geworden, tegen steile hellingen aan, waar schapen en runderen zich te goed doen aan het sappige gras. We besluiten om niet terug te gaan maar om via een omweg weer op diezelfde route te komen. Deze omweg voert ons door moeras en over enkele steile barrières, gevolgd door spannende afdalingen. Uiteindelijk belanden we op het erf van een boer die ons vriendelijk doorlaat. Een kilometer langs de grote weg (dat mag in Engeland) en vervolgens via een andere omweg terug naar het oorspronkelijke pad. Het kost ons uiteindelijk acht kilometer….
 
Wat valt er onderweg zoal te zien?
Naast de resten van de muur, de milecastles en de torrets passeer je het Walltown National Park Centre op zes kilometer. Hier kun je wat drinken of naar de WC. Hierachter ligt de Willtown Quarry, een oude steengroeve die nu vol water staat. Dit is een spectaculair gezicht en als je boven op de eerste heuvel staat, heb je een fantastisch uitzicht over het landschap. Nu zie je de muur in oostelijke en westelijke richting door het landschap kronkelen. Op elf kilometer passeer je nog een verlaten steengroeve, Cawfields Quarry. Op dertien kilometer passeer je de eerste pub, de Milestone Inn. Dat was tevens ons eindpunt. Een prima eetgelegenheid. Kijk hier voor de foto's.
 
Door welke plaatsen kom je?
Vanuit het Gilsland Park Hotel op 2 km Gilsland
Op 5 km Thirlwall Castle (ruïnes)
Op 6 km Walltown National Park Centre (daarachter Walltown Quarry)
Op 11 km Cawfields Quarry
Op 13 km Milstone Inn (pub)
Op 21,20 km Haltwistle
 
Hoe zwaar is deze route?
Het hoogste punt op deze etappe ligt op ongeveer 271 kilometer. Het is een behoorlijke zware etappe met behoorlijk wat steile beklimmingen en afdalingen. Zorg voor voldoende water en voedsel. Het weer kan in deze regio snel omslaan: je kunt de vier seizoenen in één dag meemaken. Een paar goede wandelschoenen zijn een must, evenals regenkleding. Advies: een afritsbroek in de zomer en laagjes bovenkleding. Bij koud weer een trekking broek en warme bovenkleding.
Share our website