Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 5

  • Home
  • Reistips
  • Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 5
  • 11/06/2018
  • Erwin Damhuis

Dag 5. Etappe van Haltwistle naar Green Cards Farm
 
Dit is de mooiste en tevens de meest uitdagende etappe met vele hoogteverschillen, steile beklimmingen en dalingen. Hoogtepunt is Sycamore Gap, een eenzame boom tussen twee steile heuvels. Deze locatie is gebruikt in de film ‘Robin Hood, prince of Thieves’, met Kevin Costner. We lopen hier continue langs de muur en langs milecastles en torrets. De beklimmingen en afdalingen zijn behoorlijk steil en kunnen leiden tot valpartijen als het regent. Je hebt niet veel houvast en bij twijfel achterstevoren naar beneden gaan! Om vanuit onze overnachtingsplek naar het startpunt te komen, moesten we eerst twee kilometer wandelen. Je komt onderweg geen pubs of andere drink- of eetgelegenheden tegen, dus zorg voor voldoende water. Het landschap is indrukwekkend en betoverend met hier en daar een prachtig meer maar ook bossen waar de schaduw zorgt voor een aangename verkoeling. Ongeveer halverwege de route kom je bij House Steads roman fort, waar je de resten van de voormalige Romeinse nederzetting kunt bewonderen. Als het bijbehorende informatiecentrum is geopend, kun je hier koffie drinken of frisdrank kopen.
 
Wat valt er onderweg zoal te zien?
Sycamore Gap en House Steads zijn het hoogtepunt van deze route. Verder kom je langs een prachtig meer, Grag Lough, waar vanaf een hoogte van zo’n vijftig meter op de oppervlakte van het meer kunt kijken. Vanzelfsprekend wordt je ook getrakteerd op de resten van Hadrian’s Wall. Kijk hier voor de foto's.
 
Door welke plaatsen kom je?
Geen enkel dorp of een plaats. Op twaalf kilometer passeer je House Steads Roman Fort.
 
Hoe zwaar is deze route?
Dit is de zwaarste route van het hele traject maar zeer zeker ook de mooiste. Het hoogste punt ligt op ongeveer 331 meter en de heuvels zijn bijzonder steil. Het pad over de heuvels is soms voorzien van primitieve trappen, zonder leuning. Hier moet je echt voorzichtig zijn. Het is echter meer dan de moeite waard!
Share our website