Carlisle

In de noordwestelijke uithoek van Engeland, ligt vol trots Carlisle, tegen de flanken van het prachtige Lake District, de ruige Ierse zee en het weidse heidelandschap bij de Schotse grens. Als eerste verdedigingslijn tegenover de noordelijke buren van Engeland, is de hoofdstad van Cumbria doordrenkt van geschiedenis, zeer levendig dankzij het cultureel erfgoed en is het rijk aan pittoreske bestemmingen.
Carlisle heeft altijd de woeste en wilde grens tussen Engeland en Schotland bewaakt. De Muur van Hadrianus was de oplossing van de Romeinen toen hun legers niet nog noordelijker konden trekken. Je kunt tegenwoordig langs de grens van het keizerrijk wandelen en de stenen zien die eens de Schotten buiten de deur moesten houden. Neem dan tegelijkertijd de schoonheid van de Lakelands in je op.
Met een imposante aanwezigheid in het stadscentrum, is Carlisle Castle al negen eeuwen het hart van de regio. Herleef hoe een belangrijk Romeins fort bescheiden met timmerhout begon; hoor het verhaal van hoe haar meest beroemde gevangene, Mary Stuart, koningin van de Schotten, in het torentje gevangen werd gehouden en bewonder de mysterieuze graveringen die in de wachttoren zijn aangebracht.
Het middelpunt van Carlisle is vaker belegerd dan elk ander kasteel in heel Groot-Brittannië. De rode zandstenen muren hebben een aanval van Robert the Bruce weerstaan en vielen om tijdens een gewelddadige, bloederige aanval in de15e eeuwse Rozenoorlogen. Het kasteel kon zelfs standvastig een jaar lang haar inwoners verdedigen, tijdens deze Engelse burgeroorlog totdat overgave een betere optie was dan verhongering.
Achter de muren was er meer gaande dan bloedvergieten. Omdat het kasteel bijna constant werd bezet sinds de Romeinse tijd, heeft Carlisle Castle onderdak geboden aan enkele van de meest beruchte monarchen van Engeland. Bezoek Captain’s Tower Bedrooms en zie de slaapkamers van middeleeuwse adel. Koning John, de middeleeuwse monarch die beroemd is vanwege het ondertekenen van de Magna Carta, heeft naar verluidt de binnen- en buitenmuren met steen versterkt, terwijl Henry VIII, de Tudor-koning, uitgebreide verbouwingen uitvaardigde vanwege de angst voor een aanval uit het noorden.
De militaire geschiedenis van Engeland is verweven met die van het kasteel. De barakken van Cumbria's Border Regiment werden ondergebracht binnen de stadswallen, tot aan de jaren 1960. Als je vandaag de dag door het poorthuisje loopt dan kom je bij het Museum of Military Life, een ruimte gewijd aan 300 jaar trotse geschiedenis van Cumbria's County Infantry Regiment.
Carlisle Cathedral, net tegenover het kasteel, staat hier al 900 jaar. Mis de twee zeer zeldzame 12e eeuwse Scandinavische rune-graveringen niet en kijk ook omhoog zodat je het schitterende met hout versierde plafond van het koor ziet.

Share our website