Englands Castles and more Glastonbury Abbey

  • Home
  • Foto's
  • Englands Castles and more Glastonbury Abbey
Glastonbury Abbey
Eén van de beroemdste toeristische trekpleisters zijn de ruïnes van Glastonbury Abbey. Deze ruïne is immens en de abdij moet er ooit gigantisch hebben uitgezien. Een maquette geeft een beeld, maar dat gaat het voorstellingsvermogen te boven. Een wandeling over het terrein en door de ruïnes geeft een goede indruk van de bouwkunsten uit de middeleeuwen.
We zijn niet de enigen op het terrein: er wordt een dienst gehouden en voor de voormalige kerk staan honderden klapstoelen. Het zijn voornamelijk ouderen die voor de dienst komen. Tussen de ruïnes staat een klein bord dat het voormalige graf van Koning Arthur en Guinevere markeert. Volgens historici uit die tijd zouden de monniken destijds het graf hebben gevonden. Arthur werd daarna herbegraven in de kerk en na de verwoesting van de kerk is het graf onvindbaar. Of ze inderdaad het graf hebben gevonden, blijft en mysterie. Enkele wetenschappers zijn hiervan overtuigd, doch iedere aanwijzing ontbreekt tot nu toe. Het is meer waarschijnlijk dat de monniken de vondst hebben verzonnen om zo meer pelgrims te trekken. Het wordt ook wel gezien als ’s werelds eerste crowdfundingsactie.
Van de ruïnes is alleen de keuken nog volledig in takt. Het gebouw geeft een aardige indruk van de bouwkunsten en de manier waarop de monniken destijds leefden. We zetten onze wandeling voort en zien overal de resten van de abdij. Soms zijn het alleen funderingen, een andere keer zijn het complete muren of torens. We besluiten het terrein te verlaten en lopen de stad binnen. Daar worden we getrakteerd op een processie: de pelgrims, die zojuist de mis in de abdij hebben gevolgd, lopen nu in processie door de straten. Ze dragen Mariabeelden en andere religieuze voorwerpen met zich mee. Kijk hier naar een video-reportage over Glastonbury Abbey.

Reis verder naar Glastonbury Tor

Share our website