Englands Castles and more St Nectans Waterfall

  • Home
  • Foto's
  • Englands Castles and more St Nectans Waterfall
St. Nectans Glen Waterfalls
We besluiten de dag met een spectaculaire wandeling naar een wel heel bijzondere waterval: St. Nectans Glen Waterfalls. De weg ernaar toe voert langs een snelstromende beek. Overal vliegen vogeltjes af en aan tussen de weelderige plantengroei. Het wandelpad stijgt licht naar boven en af en toe steken we de beek over. De natuur heeft er ook voor gezorgd dat hier en daar een waterval is ontstaan. Het ruikt er zeer aangenaam, een mengeling van frisse bladeren, gecombineerd met de zoete geur van de bloeiende bloemen. Iets verderop is een vogeltje druk bezig met het vinden van voedsel. Onder aan de top van de heuvel staat een ruïne van wat mogelijk ooit een woonhuis is geweest. Gezien de staat van het gebouw is het al tientallen jaren geleden verlaten. Het groene mos tiert welig op de muren, alsof de natuur besloten heeft om het gebouw terug te nemen.
Een steile trap, die glibberig is geworden door de combinatie van mos en water, voert naar boven. Op de top staat een klein huisje, waar je tickets en souvenirs kunt kopen. Na het kopen van de tickets dalen we weer af langs een steile trap. Iets verderop staat een prachtige boom, die vol hangt met allerlei dingen, zoals briefjes, speelgoed, bijzondere artikelen en nog veel meer. Overal staat een boodschap op: variërend van gezondheidswensen, berichten tot gewoon een foto. Aan St. Nectans Glen Waterfalls worden bijzondere krachten toebedeeld. Volgens de legende van Koning Arthur zouden zijn ridders hier zijn gedoopt, voordat je op zoek gingen naar de Heilige Graal.
Overal staan steenmannetjes in het kabbelende water. Links en rechts kijk je tegen de met algen en mos begroeide wanden aan. In het water liggen overal stapstenen en ik loop in de richting van de waterval. Vanaf 20 meter hoogte stort het water omlaag, in een soort natuurlijke kuip. Het water vindt vervolgens haar weg door een rond gat in de wand. Het gat is door het stromende water uitgesleten en stort weer enkele meters omlaag. Het is spectaculair om te zien en om te ervaren hoe bijzonder deze plek is. De omgeving voelt op de een of andere manier als gemoedelijk, rustgevend en verhelderend. Dat hier bijzondere krachten aan worden toegerekend verbaast me niet.
De wandeling naar beneden is opnieuw een beleving. Het rustige geruis van het kabbelende beekje nodigt uit om hiervoor altijd te blijven. Het is al laat in de middag en op de een of andere manier is de atmosfeer veranderd: het is iets drukkender warm maar dat voelt niet onplezierig aan. Ik kan me voorstellen dat mensen in deze omgeving bovennatuurlijke waarnemingen doen… Kijk hier naar een video-reportage over St. Nectans Glen Waterfalls.

Reis door naar Rough Tor
 

Share our website