Englands Castles and more Stonehenge

  • Home
  • Foto's
  • Englands Castles and more Stonehenge
Stonehenge
Als je in Engeland bent, dan is een bezoek aan Stonehenge een must. Het is weliswaar geen kasteel maar wel een van de oudst bewaard gebleven monumenten uit de jonge steentijd. Wanneer het gebouwd is, is ongekend, maar dat zal ongeveer 5 tot 8000 jaar geleden zijn.
Stonehenge is omgeven met mysteries. Het eerste mysterie is de vraag hoe het ooit is gebouwd. De stenen wegen enkele tientallen tonnen per stuk en het is een prestatie van formaat dat ze deze rechtopstaand hebben gekregen. Over hoe de bouwers de zware stenen dwars op de staande stenen hebben gekregen doen zich vele theorieën de ronde.
Rondom het moment zijn vele overblijfselen van bewoning gevonden. Of de bouwers hier ook gewoond hebben, blijft ongewis. Feit is dat Stonehenge een aanzuigende werking heeft vanuit de hele wereld. Elk jaar komen vele bezoekers van over de hele wereld bijeen om bij Stonehenge de zonnewende te ervaren.
Het bouwwerk dwingt respect af, zowel vanwege de grootte als vanwege de wijze waarop het mogelijk gebouwd is. Het is wel jammer dat het monument tussen twee snelwegen ligt. Het verkeer zorgt hierdoor voor onnodig lawaai. Er zijn plannen om de snelwegen te verleggen, maar hoever die plannen zijn, is onbekend. Er zijn wetenschappers die beweren dat Stonehenge een soort tempel was, waar druïden gebruik van maakten. Bewijzen hiervoor zijn niet gevonden, maar het zou erg goed mogelijk kunnen zijn. Vroeger kon je tussen de stenen doorlopen, maar dat is verleden tijd. Helaas werden de stenen beschadigd of besmeurd met graffiti, waardoor men besloot de cirkel af te sluiten.
De cirkel roept een bepaald gevoel op, alsof je ver in de tijd terug gaat. Vooral tegen de duisternis komt dat gevoel naar boven, alsof er bepaalde krachten worden opgeroepen. Volgens astronomen is Stonehenge een astronomische calculator. Hiermee kunnen eclipsen worden voorspeld. Opvallend is dat een keer in de negen jaar de volle maan van midwinter precies boven de Heelstone opkomt en daar eclipseert. Op dat moment treedt ergens anders in de wereld een maans- of zonsverduistering op.
Hoe dan ook, ervaar het zelf.

Reis verder naar Blenheim Palace

Share our website