Englands Castles and more Tintagel

Tintagel
We rijden naar de bakermat van Engelands grootste legende: Tintagel, de geboorteplaats van Koning Arthur. De weg ernaar toe is al een avontuur. De autoweg gaat langzaam over in smalle landweggetjes met aan weerszijden hoge heggen van fuchsia’s. De weggetjes worden zo smal dat je elkaar niet meer kunt passeren. Overal zijn daarom inhammen gecreëerd om elkaar te kunnen passeren. Voor bezoekers met een caravan of camper vormen deze wegen een extra uitdaging. Maar als je uiteindelijk Tintagel binnen rijdt, overtreft het al je verwachtingen. Een aandoenlijk klein dorp, waar alles in het teken van de koning staat. Iedere pub, eetgelegenheid en winkel is uitgedost met Arthur relikwieën of namen van personen die met deze held te maken hebben gehad. Vlak aan het strand, op de hoge rotsen staat een groot hotel, vernoemd naar het kasteel van Arthur: Camelot. Links van het kasteel ligt een klein schiereiland, ter grootte van twee tot drie voetbalvelden. Hier vind je de resten van het middeleeuwse kasteel Tintagel.
Je kunt deze ruïnes bereiken via een hoge, deels houten trap. Bij eb kun je halverwege ook naar beneden en dat is aan te raden. Het laatste gedeelte van deze trap is even uitkijken: hier liggen kleine en grote keien, die gevaarlijk heen en weer kunnen rollen. Een valpartij is daardoor snel gebeurd. Je komt vervolgens op een klein strand. Links ligt een grote rots en daarachter bevindt zich een van de beroemdste grotten van Tintagel: Merlin’s cave. Volgens de legende zou Merlijn hier hebben gewoond en Arthur hier hebben opgevoed. Bij vloed is deze grot overigens niet bereikbaar.
Als je op het strand staat, ligt er vlakbij de waterlijn een ongeveer zes meter hoge rots. Bij vloed is deze rots nagenoeg niet zichtbaar: dat geeft een goede indicatie hoe hoog het water komt. We vervolgen onze weg naar boven.
Via een steile trap komen we op het eiland zelf en overal zien we resten van het kasteel. De kasteeldeur met haar kantelen is wereldberoemd en is kenmerkend voor Tintagel. De grote hal is nog deels intact en met enige fantasie kun je deze reconstrueren. Het kasteel is gebouwd van leisteen en de resten staan na ruim duizend jaar nog stevig. Na de grote hal bereik je de funderingen van de bijgebouwen. Boven op het eiland staan de resten van de kerk, waar het altaar nog steeds staat. Ook hier vind je resten van de bijgebouwen. Midden op het eiland staat een standbeeld van de figuur waar het allemaal om draait: Koning Arthur. Het is in brons gegoten, ongeveer twee meter hoog en kijkt naar de vaste land. Zijn handen steunen op zijn magische zwaard Excalibur. De kap van zijn cape ligt diep over zijn hoofd, waardoor zijn ogen niet te zien zijn. Als je enkele meters op afstand staat, lijkt het of hij wil zeggen: welkom op míjn eiland. Het standbeeld straalt zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid en dapperheid uit. Een man waarmee niet te spotten valt… Kijk hier naar een video-impressie over Tintagel. Kijk hier naar een video-reportage over de Saksische kerk bij Tintagel.

Reis door naar het land van Koning Arthur.
 

Share our website