Wilhelmshöhe in Kassel

Wilhelmshöhe in Kassel
Het 240 hectare metende barokke Bergpark Wilhelmshöhe in de Noord-Hessische stad Kassel is aangelegd in de stijl van een Engelse landschapstuin en is het grootste bergpark van Europa. Samen met slot Wilhelmshöhe vormt het een uniek en harmonisch geheel dat cultuur, natuur en tuinbouwkunst perfect met elkaar verbindt.
Het Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel is een barok totaalkunstwerk waarin verschillende stromingen uit de tuinarchitectuur, kunst en techniek terug te vinden zijn uit de tijd waarin het park is ontstaan. Het meer dan 300 jaar oude cultuurlandschap is exemplarisch voor de bloei van de landschapsarchitectuur ten tijde van het Europese absolutisme. Het idee voor het park kwam van landgraaf Karl von Hessen-Kassel, die de positie van de Kasseler vorsten ten opzichte van de andere vorstenhuizen wilde verbeteren. In 1696 werd begonnen met de aanleg van het park en in 1701 met de bouw van de waterwerken, die grotendeels zijn ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni Francesco Guerniero en in 1717 werden bekroond met de zich hoog boven het park verheffende Hercules. Dit enorme koperen standbeeld, dat symbool stond voor de deugden van een rechtvaardig en wijs heerser enerzijds en voor de almacht van de landgraaf anderzijds, moest tot ver in de omtrek zichtbaar zijn.
Aan de voet van de ca. 70 meter hoge sokkel is een wereldwijd uniek schouwspel te bewonderen: meer dan 750.000 liter water stroomt via waterlopen met een totale lengte van 12 kilometer omlaag naar de grote fontein in de slotvijver, waar het water door natuurlijke druk 52 meter de lucht in spuit. Bijzonder indrukwekkend zijn de waterwerken, wanneer ze na het invallen van de duisternis op hun weg van de Hercules naar slot Wilhelmshöhe verlicht zijn. Indrukwekkende kunst is overigens ook te vinden in slot Wilhelmshöhe, dat in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte, maar daarna weer is opgebouwd en in 1974 als museum is heropend. Sindsdien is het met zijn verzameling oude meesters, grafische collectie en oudheidkundige collectie een grote publiekstrekker.
 

Share our website