De zeerover van Ameland

Avontuur op Ameland.
Voor de twaalfjarige Tom gaat een wens in vervulling: een vakantie op Ameland met zijn ouders, zijn broertje en zusje. Tom wil graag meer weten over de geschiedenis van de walvisvaart. Het belooft een mooie vakantie te worden. Maar het loopt toch allemaal wat anders als Tom op het strand een fles uitgraaft met daarin een papier met een vreemd getal. Het blijkt een bijzondere vondst te zijn die de interesse wekt van een man die zich de zeerover noemt. Tom ontdekt al snel dat deze zeerover niet veel goeds in de zin heeft. Als de fles wordt gestolen, beleeft Tom een spannend avontuur.

Over Ameland.
De eerste vermelding van Ameland komt uit een schenking van Reginmunt aan de Abdij van Fulda uit het begin van de 9de eeuw. Wanneer zich de eerste mensen op Ameland begaven is onbekend, maar volgens de overleveringen moeten er rond 850 al mensen hebben gewoond.
Ameland is lange tijd een eiland met een bijzondere positie geweest. Rond 1445 werd Ameland semi onafhankelijk verklaard en vanaf dat moment kende Ameland de Cammingha’s als heersers over het eiland. Al in 1424 riep Ritske Jermera Cammingha zich uit tot ‘Heer van Ameland’. Hij sloot een overeenkomst met de Graaf van Hollans en vanaf dat moment was er sprake van een ‘Vrije Heerlijkheid’. De Cammingha’s hielden er een nogal feodaal gedachtengoed op na en stelden uitzonderlijke straffen en wetten in.
De positie van Ameland werd nog eens bekrachtigd toen het zich neutraal verklaarde én bleef tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog (1652-1654).
Rond 1680 stierf de laatste der Cammingha’s en kwam het eiland uiteindelijk in bezit van de Oranje-Nassau’s. In 1798 verloor Ameland zijn zelfstandigheid, de heerlijkheidsrechten werden afgeschaft en vanaf dat moment maakte het deel uit van de Bataafse Republiek. De koningen en kininginnen van Nederland handhaven vandaag nog steeds de titel ‘vrijheer van Ameland’.
 
Wie op Ameland komt en écht oog heeft voor de prachtige dorpen Hollum, Ballum en Nes gaat letterlijk terug in de tijd. Je waant je weer in de tijd van de grote walvisvaart, waar de Amelanders heer en meester in waren. Een van de bekendste Amelander walvisvaarders is Hidde Dirks Kat, beroemd geworden door zijn dagboek. Maar ook de vele commandeurswoningen herinneren aan deze roemruchte tijd. De musea op Ameland besteden veel aandacht aan dit rijke verleden en wie zelf op stap gaat, kan nog veel uit dat verleden ontdekken.
Share our website