Tweede Wereldoorlog: Algemene Spoorwegstaking

Op 17 september 1944 riep de Nederlandse regering in ballingschap de Nederlandse Spoorwegen op het werk neer te leggen. De regering was er van overtuigd dat de oorlog binnen enkele dagen of weken afgelopen zou zijn. De geallieerden stonden immers al in Limburg en de opmars naar Arnhem was al begonnen.
Binnen enkele uren lag het hele spoorwegnet plat en zaten de Duitsers met hun handen in het haar. Helaas had deze staking, achteraf gezien, een ongewenst effect. Omdat er nog nauwelijks transport van goederen en voedsel naar het westen mogelijk was, vielen er tijdens de hongerwinter van 1944-1945 meer dan twintigduizend slachtoffers. Dit was natuurlijk niet het gevolg van de staking, maar deze heeft wel bijgedragen aan het leed.
 
De volgende dag reed er geen trein meer Dagblad van het Oosten 17-09-1994
 
U kunt deze artikelen gratis downloaden. De komende maanden worden hier nog honderden artikelen geplaatst. Dit is niet mogelijk zonder financiële steun. Uw financiële bijdrage is welkom op rekeningnummer NL 42 RABO 01 69 12 12 24 t.n.v. JGT Damhuis o.v.v. WO-II kranten.
Share our website