Hitler, portret van een dictator

Adolf Hitler behoort tot de grootste dictators van de 20ste eeuw. Hij heeft meer dan 50 miljoen doden op zijn geweten door de wereldoorlog die hij heeft ontketend. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen? Het 'Zweites Deutsches Fernsehen' (ZDF) heeft in 1995 een zesdelige documentaireserie uitgezonden onder de titel 'Hitler, eine Bilanz'. Deze indrukwekkende reeds werd samengesteld door historicus Professor Guido Knopp. 

Hitler, portret van een dictator, deel 1
Hitler, portret van een dictator, deel 2
Hitler, portret van een dictator, deel 3
Hitler, portret van een dictator, deel 4
Hitler, portret van een dictator, deel 5
Hitler, portret van een dictator, deel 6
 

Het complot van 20 juli 1944 was een poging om een staatsgreep te plegen en Adolf Hitler te vermoorden. Het plan werd in werking gesteld op 20 juli 1944 door officieren van de Wehrmacht en andere organisaties. De eigenlijke leider van het complot was Henning von Tresckow, maar deze kon niet actief deelnemen aan de opstand. De leiding werd vanaf dat moment door kolonel Graaf Claus von Stauffenberg gevoerd. De coupplegers gaven de aanslag de codenaam 'Operatie Walküre'.

Von Stauffenberg zou zelf de aanslag op Hitler uitvoeren tijdens een militaire stafbespreking in het hoofdkwartier de Wolfsschanze bij Rastenburg in Oost-Pruisen, een enorm groot en goed beveiligd bunkercomplex. De aanslag mislukte, mede doordat een Duits officier de tas met de bom erin had verplaatst nadat Von Stauffenberg deze daar had achtergelaten. Was Hitler wel gedood en de daaropvolgende staatsgreep gelukt, dan zou de oorlog wellicht een jaar eerder zijn geëindigd en waren veel mensenlevens gespaard gebleven. Bron: Wikipedia

De NDR zond in 1998 een driedelige documentairereeks uit over de voorbereidingen op de aanslag en de aanslag zelf en de gevolgen daarvan. 
Share our website