Tweede Wereldoorlog herdenking en bevrijding

Bevrijding en herdenking. Iedere 5 jaar herdenken we groots de bevrijding. Helaas worden de veteranen ook ouder en elk jaar komen er minder op de herdenking af. Op 5 mei 1990 vond ook een grootse herdenking plaats, die werd vooraf gegaan door een indrukwekkende colonne van militaire voertuigen. Deze opnamen zijn destijds door mijzelf gemaakt aan de Bornsestraat in Almelo.

In 1995 zond TV3 dit korte verslag over de landingen in Normandië uit.

De herdenking van de invasie 50 jaar geleden vergt natuurlijk veel voorbereidingen. TV3 deed op 3 juni 1994 verslag van deze voorbereidingen. 


Naast de bevrijding van Normandië vormt ook de herdenking van de Slag om Arnhem ook een hoogtepunt. Daar waar D-Day een succes was, viel Market Garden in duigen met vele duizenden doden en gewonden als gevolg. op 12 september 1994 was het 50 jaar geleden dat de slag begon. TV1 deed verslag van de herdenkingen.

Herdenkingen worden niet alleen op grote schaal gevierd. Ieder dorp en iedere stad heeft oorlogsslachtoffers en herdenkt deze jaarlijks. Overal staan ook monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In de serie 'Onbekend monument' gaat TV3 op zoek naar deze onbekende monumenten. Dit keer in de plaats Heusden.
Share our website