Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 9

  • Home
  • Reistips
  • Wandelen langs de Muur van Hadrianus, deel 9
  • 11/06/2018
  • Erwin Damhuis

Dag 9. Etappe van Sleeperz Hotel in Newcastle via Wallsend naar Southshields
 
Deze route loopt nagenoeg helemaal langs de rivier de Tyne. En hij is absoluut de moeite waard. Allereerst loopt je langs vier van de meest beroemde en kenmerkende bruggen over de Tyne. Allereerst de High Level Bridge. Dit is een unieke brug en bestaat uit twee verdiepingen. Over de bovenste rijdt de trein en daaronder rijdt het busverkeer. Het is wel een éénrichtingsweg. Vroeger reden hier ook auto’s over, maar de brug is wat verzwakt, waardoor men er voor heeft gekozen om alleen bussen toe te laten. Het bouwwerk is volledig van staal en gietijzer gemaakt. Aan beide zijden is een wandel- en fietspad.
Iets verderop ligt de zogenaamde ‘Swingbridge’. Deze brug draait om haar as om schepen door te laten. Het bouwwerk is eind 19e eeuw opgeleverd en ziet er fraai uit. Helaas hebben wij de brug niet geopend gezien. Ook dit bouwwerk is volledig van staal en gietijzer gemaakt. In tegenstelling tot de High Level Bridge kan hier wel het normale autoverkeer gebruik van maken.
Weer iets verderop ligt de Tyne Bridge. Ook deze is voor het autoverkeer maar is, in tegenstelling tot de eerste twee bruggen, grotendeels van beton gebouwd. Hier leeft een groot gedeelte van een grote kolonie meeuwen. Zij nestelen op de richels en onder de brugdelen zelf.
De laatste brug in dit rijtje is de Millennium Bridge. Deze werd, de naam zegt het al, vlak voor de eeuwwisseling gebouwd en opgeleverd. Het is een voetgangers en fietsersoversteekplaats. Om schepen door te laten, kantelt de brug half. Enfin, je moet het zelf maar eens gaan zien.
We vervolgen onze weg langs de Tyne. Bij laag water kun je een scheepswrak zien. Hoewel je alleen de ribben nog kunt zien, moet het er al vele tientallen jaren liggen. Het moet een behoorlijk vaartuig zijn geweest. Hoe het is gezonken en waarom het nooit is geborgen, is niet duidelijk.
Ook langs de Tyne heeft de lokale overheid besloten de bermen niet te maaien waardoor de wilde bloemen en grassen tot volledige bloei komen. Het is een kleurrijk spektakel en het geurt weldadig. De insecten zijn massaal aanwezig.
Uiteindelijk komen we bij Wallsend, het officiële eindpunt van deze wandeling. Hier staat een museum waar je een tentoonstelling over de muur kunt bekijken. Via een lift beland je hoog in een toren vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de opgravingen bij Wallsend en natuurlijk over de stad zelf.
Van Wallend zijn we vervolgens met de metro naar Southshields gereden. Hier is een vestingmuur nagebouwd en zijn manschappenverblijven en andere verblijven van de Romeinen nagebouwd. Ook krijg je een indruk van de opgravingen die hier nog steeds plaatsvinden. Ooit stonden hier huizen. Nadat deze werden afgebroken vond men de resten van het Romeinse fort. Kijk hier voor de foto's. 
 
Door welke plaatsen kom je?
Op 2 km de High Level Bridge, de Swing Bridge en de Tyne Bridge
Op 2,5 km de Millennium Bridge
Op 5 km de Chandlers Quay
Op 10,56 km Wallsend, tevens eindpunt
 
Hoe zwaar is deze route?
Het hoogste punt op deze route meet ongeveer 46 meter. Is dus goed te doen.
Share our website