Robert FitzRoy


  •   maandag 11 maart 2019

Robert FitzRoy is vooral bekend geworden als de kapitein van de Beagle. Hij voer samen met Charles Darwin de wereld rond. Tijdens deze reis ontstond een hechte vriendschap en schreef Darwin zijn wereldberoemde boek ‘On the origin of species.’ Dit was vervolgens aanleiding voor een breuk tussen FitzRoy en Darwin, omdat de eerste als diepgelovig man, zich niet kon vinden in de theorie van Darwin. FitzRoy was 26 jaar toen hij kapitein van de Beagle werd. Tijdens deze reis heeft hij veel kennis over de natuur opgedaan. Fitzroy heeft op latere leeftijd zelfmoord heeft gepleegd. Wat was de aanleiding?
 
Beagle


Ontwikkeling van de weersvoorspelling
Tijdens de reis met de Beagle raakte FitzRoy onder de indruk van de natuur en de vele verschillende weersomstandigheden. Weer terug in Engeland was, verbaasde hij zich over de vele ongelukken op zee. Jaarlijks zonken vele schepen met man en muis als gevolg van stormen en andere slechte weersomstandigheden. FitzRoy zocht naar een methode om het weer te voorspellen en de ervaring op de Beagle kwam hem hierbij goed van pas.
In de daaropvolgende jaren ontstonden langs de kust weerstations die hun waarnemingen naar het station van FitzRoy stuurden. Hij verzamelde deze waarnemingen om hieruit een weersvoorspelling op te maken. The Times zag wel iets in deze nieuwe vorm van het voorspellen van het weer en besloot samen te gaan werken met FitzRoy. Op 1 augustus 1861 stond de eerste weersvoorspelling in The Times.
In de jaren daarna werd deze rubriek steeds populairder. Het werd gebruikt door havens en reders: zij besloten op basis van deze voorspellingen of de schepen mochten uitvaren.
 


Missers
Het voorspellen van het weer kende, net als nu, ook missers. Soms kwamen voorspellingen totaal niet uit en dat werd FitzRoy zwaar aangerekend. Vooral door reders die als gevolg van verkeerde voorspellingen schip en lading verloren. De onvrede nam toe en uiteindelijk trok The Times de stekker uit het project, nagelde FitzRoy publiekelijk aan de schandpaal en FitzRoy moest zijn werk staken.
Hij raakte in een depressie en kwam weken lang niet uit zijn bed. Hij werd door de Royal Geographical Society genegeerd en dat was voor hem de druppel. Op zondag 30 april 1985 pleegde Robert FitzRoy zelfmoord.
 
Eerherstel.
In het jaar van zijn dood kwamen steeds meer berichten binnen dat 75% van de voorspellingen van FitzRiy correct waren. The Times en de Geographical Society moesten hun standpunt herzien. De samenwerking met de vele weerstations werd weer hervat en de weerswaarschuwingen werden opnieuw gepubliceerd. Tegenwoordig is de straat waaraan het meteorologisch instituut is gevestigd vernoemd naar Robert FitzRoy, als postuum eerherstel.
 
Bronnen:
Historia 01/19;
http://tinyurl.com/yacud7bk
http://tinyurl.com/y6m3xrqt
http://tinyurl.com/y2a3runz
http://tinyurl.com/yxtbkwlx
Share our website