Tweede Wereldoorlog: Market Garden

Na de invasie in Normandië was het zaak de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Van Duitsland werd de onvoorwaardelijke overgave geëist. De geallieerden wilden het liefst voor Kerstmis 1944 naar huis. In september 1944 werd daarom het plan Market Garden gepresenteerd: de geallieerden zouden over een smalle strook naar Arnhem oprukken. Door middel van grote luchtlandingsoperaties moesten strategische bruggen en plaatsen worden bezet, in afwachting van de grondtroepen. Op papier een gewaagd plan dat de nodige kritiek te verduren kreeg. Desondanks zette Montgomery het plan door en landden de luchtlandingstroepen op de vooraf bepaalde plekken. Waarschuwingen van het verzet, dat de Duitsers veel manschappen en materieel in de regio hadden, werden afgedaan als onzin. Het zouden slechts troepen van de ‘Volkssturm’ zijn: oude mannen. De Poolse generaal Stanislaw Sosabowski had ook zo zijn bedenkingen.
Market Garden werd een fiasco met vele slachtoffers tot gevolg. De oorlog duurde voort. Montgomery zocht naar een zondebok om de aandacht van zichzelf af te leiden. Deze was al snel gevonden: Sosabowski kreeg de schuld van het mislukken.
Na de oorlog heeft met name Prins Bernhard zich ingezet voor eerherstel voor de Polen in het algemeen en Sosabowski in het bijzonder. Dat resulteerde uiteindelijk in het toekennen van de Militaire Willemsorde aan de brigade en de Bronzen Leeuw aan de kleinzoons van Sosabowski op 31 mei 2006.
 
Kleef vraagt Nijmegen vergiffenis Twentse Krant 26-09-1994
Het einde van het begin Telegraaf 17-09-1994
Een afschuwelijke tragdie Telegraaf 17-09-1994
Hoezo verbitterd? VARA magazine  
Een halve eeuw na de slag VVV-krant Veluwe 16-09-1994
Slag om Arnhem ging bij Nijmegen verloren Twentse Krant 10-09-1994
Market Garden Twentse Krant 16-09-1994
Ik deed wat elke arts zou doen Twentse Krant  
De slag om Arnhem Panorama  
De engel van Arnhem Readers Digest  
Operation Market Garden Folder  
Arnhem 1944 Diversen  
Engelse soldaten nabij Arnhem Diversen  
Arnhems moordkanon opgegraven Telegraaf 31-08-1996
John Frost Twentse Krant 28-05-1993
 
U kunt deze artikelen gratis downloaden. De komende maanden worden hier nog honderden artikelen geplaatst. Dit is niet mogelijk zonder financiële steun. Uw financiële bijdrage is welkom op rekeningnummer NL 42 RABO 01 69 12 12 24 t.n.v. JGT Damhuis o.v.v. WO-II kranten.
Share our website